Kaarsen en kransen voor kerst

Written by writer on . Posted in Adventskrans

De kaarsen op de adventskrans bezitten een speciale symboliek. Ze hebben een uitgebreide geschiedenis in de geschiedenis van de kerk. Hun kleur, compositie en de daad van het aansteken van de kaarsen hebben allemaal een eigen diepere betekenis. Hieronder volgt een traditionele uitleg over de kaarsen op de adventskroon.

De kleur paars is de meest voorkomende kleur voor de adventskaars. In de kerk staat de kleur paars voor boetedoening en de tijd van advent is dan ook een tijd van boetedoening. Maar desondanks deze zwaarmoedige gedachte achter advent is het ook een tijd van verlichting en nieuwe hoop. Het licht dat de kaarsen verspreiden staat hier symbool voor.

De eerste kaars, die tijdens de eerste week wordt aangestoken, heet de profeet kaars. De eerste week van advent richt zich op de profetie├źn van het Oude Testament die spreekt over de verlosser, Jezus. Symbolisch gezien staat het aansteken van de eerste kaars aan de herinnering dat er ook licht is in de wereld naast duisternis.

In de tweede week van advent wordt de tweede kaars aangestoken. Deze tweede paarse kaars heet de Betlehem kaars. De kaars heeft deze naam gekregen vanwege de periode van voorbereiding voor Kerstmis. Net zoals Jozef en Maria zich voorbereidden voor de geboorte van Jezus.

De derde week van advent wordt de herderskaars genoemd. Deze derde kaars is niet paars van kleur maar roze. Deze vrolijke kleur is zo gekozen om de vreugde aan te tonen dat de adventsperiode nu halverwege is. Dat betekent dat het al over twee weken Kerstmis zal zijn. De kaars dankt zijn naam de herders die de koning inlichtten van de komst van Jezus.

De laatste week van advent wordt de laatste paarse kaars aangestoken. Deze kaars wordt de engelenkaars genoemd. De kaars heet zo omdat natuurlijk de engelen de geboorte van Jezus hadden aangekondigd. Deze kaars staat ook er gedachtenis aan liefde voor elkaar.

De kleuren paars en roze zijn traditioneel gezien de kleuren die de kaarsen van een adventskrans hebben. Tegenwoordig bestaan er eindeloze varianten op de kleuren die de kaarsen mogen hebben. Uiteindelijk gaat het om de gedachte aan kerstmis die het belangrijkst is.