De adventskrans is meer dan een kerstversiering

Written by writer on . Posted in Adventskrans

De adventskrans is een Christelijk symbool dat te maken heeft met de geboorte van Jezus. Traditioneel waren deze kransen dennentakken versierd met linten en dennenappels met daartussen vier kaarsen. Tegenwoordig zijn er honderden decoratie ideeën voor de adventskroon beschikbaar. Er zijn allerlei soorten adventskronen te koop in winkels, compleet met kaarsen en al. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn kan variëren, van hout tot metaal. Sommige adventskransen zijn niet verbonden aan een speciaal thema en zien er daarom erg neutraal uit. Het is dan hartstikke leuk om zelf accenten te leggen om de adventskrans extra persoonlijk te maken. Belangrijk is dat de adventskrans goed past binnen de familie en het interieur. Het is daarom erg leuk om persoonlijke voorkeuren voor materiaal af te stemmen op meubelstukken in het huis. Zo kan er eindeloos gevarieerd worden met de kleuren van de kaarsen.

Decoratie ideeën voor adventskransen kunnen traditioneel zijn. Er kan gebruik worden gemaakt van takken van dennengroen of je kan deze kans gebruiken om je gedachtes de vrije loop te laten over wat voor jezelf de belangrijkste boodschap van Kerst is. Je kunt bijvoorbeeld een adventskrans nemen en aanvullen met milieuvriendelijke materialen of symbolen, om iedereen eraan te herinneren dat de aarde ook aandacht nodig heeft. Hoe de adventskrans er ook uitziet, het idee erachter is voor elke krans hetzelfde, namelijk de gedachte aan kerstmis.

Ook voor kinderen kan de decoratie van adventskronen erg leuk zijn. Laat kinderen zelf een adventskrans maken of versieren met bijvoorbeeld speelgoed of allerlei andere dingen die ze leuk vinden. Het belangrijkste is dat ze een band hebben met de voorwerpen die bij de adventskrans komen te liggen. Op deze manier heeft de adventskrans de volledige aandacht van het kind en heeft u de gelegenheid voor het vertellen van verhalen en de betekenis van de adventskrans. Laat het kind bijvoorbeeld ook de kaarsen op de adventskroon aansteken en laat het kind vooral op zijn eigen manier meedoen om de volledige gedachte achter de adventskroon mee te krijgen.

Voor de adventskrans geldt: hoe persoonlijker, hoe leuker. Wees niet bang om alle creativiteit de vrije loop te laten.