Traditie van de adventskrans

Written by writer on . Posted in Adventskrans

De adventskrans is een oude Germaanse traditie die veel aan populariteit heeft gewonnen de laatste jaren. Het gebruik van de adventskrans of advent kroon is een Christelijke traditie die tijdens de vier weken van advent belangrijk is. De adventskrans is een traditioneel gebruik in de liturgische kerk, een stroming binnen de protestants christelijke kerk. Het wordt ook in allerlei andere stromingen van het Christendom gebruikt. Tegenwoordig siert de adventskrans vele huiskamers. Het heeft namelijk een rijk gedachtegoed, is makkelijk in huis te halen en kan variëren van simpel tot extravagant, zodat het in elke stijl past. Sommige mensen vinden het leuk om de adventskrans te versieren met persoonlijke symbolen, anderen maken de adventskrans helemaal zelf.

Er bestaan veel verschillende varianten van de adventskroon. Van origine is de adventskrans een ronde gevlochten krans, meestal van dennen- of sparrengroen. Binnenin staan vier kaarsen en vaak ook een witte kaars in het midden. Beginnend op de eerste zondag van advent wordt er een kaars aangestoken, vaak begeleid door een lezing uit de bijbel en gebeden. Vervolgens wordt er elke week een volgende kaars aangestoken, totdat op de laatste zondag voor kerst alle kaarsen branden. De vijfde witte kaars kan aangestoken worden tijdens kerstavond of eerste kerstdag. De kaarsen hebben elk hun eigen betekenis en samen staan ze symbool voor het licht, Jezus is immers het licht van de wereld. Dit gebruik wordt gedaan in huiselijke kring of in het openbaar, zoals in de kerk.

In katholieke kerken zijn de populairste kleuren voor de kaarsen van de adventskrans violet en roze. Deze kleuren corresponderen met de kleuren van de liturgische gewaden voor de zondagen van advent. In protestantse kerken is het gebruikelijker om vier rode kaarsen te gebruiken. Deze kleur wordt in het algemeen vaak gebruikt voor kerstversieringen.

De adventskrans heeft dus veel betekenis voor Christenen als symbool in het Christelijk geloof. Dat betekent echter niet dat de adventskrans alleen voor de religie gebruikt kan worden. De adventskrans geldt tegenwoordig voor iedereen  als een symbool voor de komende kerst. Een adventskrans in huis, tuin of aan de deur draagt bij aan het kerstgevoel voor iedereen.

meer over de geschiedenis van de adventskrans >>